Słów kilka o jajkach!

Słów kilka o jajkach!

Jajka jako pokarm towarzyszą nam od początku ludzkości. Dostarczają białka oraz są źródłem witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.

Warto wiedzieć!

Jajko - wartości odżywcze (w 100 g/jednej sztuce - 56 g)

Wartość energetyczna - 143/80 kcal
Białko ogółem - 12.56/7.03 g
Tłuszcz - 9.51/5.33 g
Węglowodany - 0.72 g/2.11 (w tym cukry proste 0.40)
Błonnik - 0 g

Witaminy

Tiamina – 0.040/0.022 mg
Ryboflawina – 0.457/0.256 mg
Niacyna - 0.075/0.042 mg
Witamina B6  - 0.170/0.095 mg
Witamina B12 - 1,1 µg
Kwas foliowy -  47/26 µg
Witamina A – 540/302 IU
Witamina E – 1.05/0.59 mg
Witamina D (D2 + D3) 2.0/1.1 µg
Witamina K - 0.3/0.2 µg

Minerały

Wapń – 56/31 mg
Żelazo - 1.75/0.98 mg
Magnez - 12/7 mg
Fosfor - 198/111 mg
Potas - 138/77 mg
Sód – 142/80 mg
Cynk - 1.29/0.72 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 3.126/1.751 g
jednonienasycone - 3.658/2.048 g  
wielonienasycone -1.911/1.070 g
tłuszcze trans - 0.038/0.021 g
cholesterol - 327/208 mg

Wszystkie komentarze